Jadłospis
Poniedziałek 22.04.2024 | |
---|---|
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), kiełbasą szynkową(1,3,4,9), pomidor koktajlowy, bawarka(4), jabłko |
Śniadanie II | Herbatka miętowa z miodem, talarki jaglano-kukurydziane |
Obiad | Zupa kapuśniak(9), knedle z truskawkami, słupki marchewki, sok tłoczony, gruszka |
Podwieczorek | Bułka z masłem(1,4,6) i dżemem truskawkowym, kawa mleczna(1,4), banan |
Wtorek 23.04.2024 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), serem smażonym(4), rzodkiewka, kakao(4), jabłko |
Śniadanie II | Herbata z lipy z miodem, suszone plasterki jabłek |
Obiad | Rosół z lanymi kluskami(1,6,9), ziemniaki, schab gotowany w sosie śmietanowym(1), bukiet warzyw gotowanych(4), sok, banan |
Podwieczorek | Gofry(1,4,6), kawa mleczna(4), pomarańczo |
Środa 24.04.2024 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), z szynką na sałacie(1,3,4,9), kawa mleczna(1,4), banan |
Śniadanie II | Herbatka poziomkowa z miodem, gruszka |
Obiad | Zupa żurek(1,9,12), makaron(1) z sosem pomidorowym(1) i parówka z wody, woda, jabłko |
Podwieczorek | Wafle siejeje(1,3) z musem truskawkowym, pomarańczo |
Czwartek 25.04.2024 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), konserwą rybną(2,9) papryka, jabłko, |
Śniadanie II | Sok marchewkowy, mieszanka studencka(7,8) |
Obiad | Zupa z białych warzyw(9), łazanki z mięsem i białą kapustą(1), sok tłoczony, gruszka |
Podwieczorek | Wafle kukurydz. z polewą jogurtową(1,3,4), ciasteczka zbożowe z morelą(1), banan |
Piątek 26.04.2024 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), białym serem(4) i szczypiorkiem, ogórek zielony, kakao(4), jabłko |
Śniadanie II | Herbatka z czarnej porzeczki z miodem, wafle kukurydziane o smaku pizzy |
Obiad | Zupa brokułowa(9), ziemniaki piure(4), koreczki rybne(1,2), ogórek kiszony w kawałku, sok Tarczyn, śliwka |
Podwieczorek | Serek homogenizowany waniliowy(4), ciastka zbożowe jagodowe(1,6), banan |
W zakładzie używa się: 1-zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, żyto, owies, 2-ryby, 3-soja, 4-mleko, 5-skorupiaki, 6-jaja, 7-orzechy ziemne/arachidowe, 8-orzechy: migdały, laskowe, włoskie, nerkowce, 9-seler, 10-gorczyca, 11-nasiona sezamu, 12-dwutlenek siarki i siarczyny, 13-łubin, 14-mięczaki
Woda źródlana dostępna przez cały dzień pobytu dziecka w przedszkolu.
Jadłospis dekadowy oraz informacje o alergenach.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy pistacje, orzechy makadamia, orzechy pekam oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy,zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:glutenu,mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Normal 0 21 <w:ValidateAgainstSchemas