Wybierz oddział

Przedszkole Samorządowe w Czempiniu Oddział
Stary Gołębin

Jadłospis

Poniedziałek 30.01.2023
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), kiełbasą szynkową(1,3,4,9), pomidor, mleko(4), jabłko
Śniadanie II Herbata z czarnej porzeczki, banan
Obiad Zupa kapuśniak(9), naleśniki z serem(1,4,6), marchewka w kawałku, sok Tarczyn, gruszka
Podwieczorek Kawiorka(1) z masłem(4), parówki z wody z ketchupem, ogórek zielony, sok marchewkowy
Wtorek 31.01.2023
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), pasta z sera żółtego i jajek(4,6), rzodkiewka, jabłko, kakao(4)
Śniadanie II Herbata owocowa, banan
Obiad Zupa manna na rosole(9), ziemniaki, pulpety w sosie własnym(1,6), ogórek kwaszony w kawałku, sok Tarczyn, gruszka
Podwieczorek Podpłomyki(1,4), talarki kukurydziane, owoc
Środa 01.02.2023
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), szynką drobiową(1,3,4,9), ogórek zielony, bawarka(4), jabłko
Śniadanie II Herbata malinowa, suszone jabłka
Obiad Zupa jarzynowa(9), makaron z sosem pomidorowym(1,6), jajko gotowane(6), sok tłoczony, gruszka
Podwieczorek Gofry(1,4,6), kawa mleczna(1,4), mandarynka
Czwartek 02.02.2023
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), konserwa rybna(2,9), papryka, kakao(4), banan
Śniadanie II Sok marchewkowy, mieszanka studencka
Obiad Zupa kalafiorowa(9), ziemniaki puree(4), kotlet drobiowy(1,6), surówka z selera(9), sok Tarczyn, jabłko
Podwieczorek Jogurt Mia Mu truskawkowy(4), chrupki kukurydziane kręcone, mandarynka
Piątek 03.02.2023
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), twarożkiem(4) i dżemem truskawkowym, kawa mleczna(1,4), jabłko
Śniadanie II Herbata z aronii, banan
Obiad Barszcz z makaronem(1,9,12), ziemniaki puree(4), koreczki rybne(1,2), surówka z kapusty kiszonej, sok Tarczyn, gruszka
Podwieczorek Herbatniki waniliowe(1,4,6), wafle kukurydziane, herbata owocowa, owoc

W zakładzie używa się: 1-zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, żyto, owies, 2-ryby, 3-soja, 4-mleko, 5-skorupiaki, 6-jaja, 7-orzechy ziemne/arachidowe, 8-orzechy: migdały, laskowe, włoskie, nerkowce, 9-seler, 10-gorczyca, 11-nasiona sezamu, 12-dwutlenek siarki i siarczyny, 13-łubin, 14-mięczaki

Woda źródlana dostępna przez cały dzień pobytu dziecka w przedszkolu.

Jadłospis dekadowy oraz informacje o alergenach.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.

  • Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, pszenica kamut)
  • Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  • Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  • Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  • Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  • Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  • Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy pistacje, orzechy makadamia, orzechy pekam oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  • Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  • Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  • Dwutlenek siarki
  • Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  • Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy,zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:glutenu,mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.