Jadłospis
Poniedziałek 30.01.2023 | |
---|---|
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), kiełbasą szynkową(1,3,4,9), pomidor, mleko(4), jabłko |
Śniadanie II | Herbata z czarnej porzeczki, banan |
Obiad | Zupa kapuśniak(9), naleśniki z serem(1,4,6), marchewka w kawałku, sok Tarczyn, gruszka |
Podwieczorek | Kawiorka(1) z masłem(4), parówki z wody z ketchupem, ogórek zielony, sok marchewkowy |
Wtorek 31.01.2023 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), pasta z sera żółtego i jajek(4,6), rzodkiewka, jabłko, kakao(4) |
Śniadanie II | Herbata owocowa, banan |
Obiad | Zupa manna na rosole(9), ziemniaki, pulpety w sosie własnym(1,6), ogórek kwaszony w kawałku, sok Tarczyn, gruszka |
Podwieczorek | Podpłomyki(1,4), talarki kukurydziane, owoc |
Środa 01.02.2023 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), szynką drobiową(1,3,4,9), ogórek zielony, bawarka(4), jabłko |
Śniadanie II | Herbata malinowa, suszone jabłka |
Obiad | Zupa jarzynowa(9), makaron z sosem pomidorowym(1,6), jajko gotowane(6), sok tłoczony, gruszka |
Podwieczorek | Gofry(1,4,6), kawa mleczna(1,4), mandarynka |
Czwartek 02.02.2023 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), konserwa rybna(2,9), papryka, kakao(4), banan |
Śniadanie II | Sok marchewkowy, mieszanka studencka |
Obiad | Zupa kalafiorowa(9), ziemniaki puree(4), kotlet drobiowy(1,6), surówka z selera(9), sok Tarczyn, jabłko |
Podwieczorek | Jogurt Mia Mu truskawkowy(4), chrupki kukurydziane kręcone, mandarynka |
Piątek 03.02.2023 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), twarożkiem(4) i dżemem truskawkowym, kawa mleczna(1,4), jabłko |
Śniadanie II | Herbata z aronii, banan |
Obiad | Barszcz z makaronem(1,9,12), ziemniaki puree(4), koreczki rybne(1,2), surówka z kapusty kiszonej, sok Tarczyn, gruszka |
Podwieczorek | Herbatniki waniliowe(1,4,6), wafle kukurydziane, herbata owocowa, owoc |
W zakładzie używa się: 1-zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, żyto, owies, 2-ryby, 3-soja, 4-mleko, 5-skorupiaki, 6-jaja, 7-orzechy ziemne/arachidowe, 8-orzechy: migdały, laskowe, włoskie, nerkowce, 9-seler, 10-gorczyca, 11-nasiona sezamu, 12-dwutlenek siarki i siarczyny, 13-łubin, 14-mięczaki
Woda źródlana dostępna przez cały dzień pobytu dziecka w przedszkolu.
Jadłospis dekadowy oraz informacje o alergenach.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy pistacje, orzechy makadamia, orzechy pekam oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy,zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:glutenu,mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.